Winnaars van de tiende BBC and ESU Awards bekend!

De zoektocht naar ‘s lands beste sprekers in het Engels voltooid

17 APRIL 2012, HILVERSUM
Samenvatting
17 april 2012 – Na een spannende finale zijn de winnaars bekend van tiende BBC and ESU Awards. Deze prestigieuze wedstrijd zoekt ‘s lands beste sprekers en schrijvers in het Engels. De winnaar van de Public Speaking Award is Vincent van Reen, van de Young Writers Award Amanda Geenen en Rubina Oliana won de Digital Voice Award.

De nationale finale, gepresenteerd door BBC World News presentator Aaron Heslehurst, vond plaats in de DutchView studio op het Mediapark in Hilversum. De wedstrijd bestaat uit drie verschillende categorieën; de Public Speaking Award, Young Writers Award en de Digital Voice Award. De jury van dit jaar werd geleid door de Britse Ambassadeur in Nederland, Paul Arkwright.

Dit jaar was er een record aantal inschrijvingen voor de competitie: leerlingen van meer dan 100 scholen uit alle provinciën van Nederland schreven zich in. Inschrijvingen voor de Public Speaking Award zijn gestegen met 30% en de inschrijvingen voor de Young Writers Award met zelfs 40% naar een totaal van ruim 320 inschrijvingen.

De 17-jarige Vincent van Reen van het Valuascollege uit Venlo heeft gewonnen in de categorie Public Speaking Award en mag zichzelf ‘Best Public Speaker 2012’ noemen. Vincent had als onderwerp ‘The Wisdom of Youth’ gekozen en gaf zijn speech de titel ‘What can I teach my teacher?’ In deze filosofische speech gaf Vincent aan dat er een groot verschil zit tussen kennis en wijsheid. De jury vond zijn betoog gepassioneerd en waardeerde de humor die erin zat. Vincent: “Ik werd pas nerveus vlak voordat ik op moest, maar gelukkig ging het wel goed. Ik vond de overige speeches ook erg goed en vond dat iedereen terecht in de finale stond. Ik ben erg blij dat ik uiteindelijk gewonnen heb.”. Vincent mag in mei Nederland vertegenwoordigen bij de English-Speaking Union International Final in Londen en neemt het daar op tegen winnaars uit de hele wereld.

De eveneens 17-jarige Hoba Gull van het Wolfert van Borselen in Rotterdam werd tweede in de categorie Public Speaking Award. Hoba ging met haar speech ‘#BBCAWARDS’ in op het onderwerp ‘Is social networking anti-social?’ Hoba vind social networking niet anti-sociaal. “Het is een evolutie van het sociale leven.”

De Young Writer Award 2012 is uitgereikt aan de 18-jarige Amanda Geenen van Het Assink uit Haaksbergen. Amanda had een opiniestuk ingezonden over het onderwerp ‘Is social networking anti-social?’ Amanda: “Ik houd echt van schrijven en zoek vaak actief naar schrijfwedstrijden om aan mee te doen. Ik kwam toen de Young Writers Award tegen en dit paste perfect bij mij. Ik moest mijn artikel nog schrijven 2 dagen voor de sluitingsdatum, maar dat is gelukkig goed gekomen. Ik vind Engels echt een geweldige taal en ga dan ook volgend jaar een Engelstalige opleiding volgen, dit was een goede oefening.”  Amanda  mag een schrijfcursus van een week volgen in een van de Arvon Foundation centra in het Verenigd Koninkrijk.

Vera van Rossum van Lek & Linge uit Culemborg was runner-up bij de Young Writers Award.

Rubina Oliana van de Ring van Putten uit Spijkenisse is de winnaar van de Digital Voice Award 2012. De inzendingen zijn beoordeeld door LJ Rich, producer en presentator van de populaire BBC technologie TV show ‘Click’. Zij reikte de Digital Voice Award uit aan de 18-jarige Rubina. Rubina kreeg een Kindle e-reader als prijs. Rubina: “Mijn leraar bracht me op het idee. Ik ben niet zo’n spreker, maar vind het wel leuk om mensen iets te laten zien, dus de Digital Voice Award was perfect hiervoor. Voor deze video heb ik de hulp ingeschakeld van Merijn Bernat voor het filmen, maar ik houd zelf ook wel van techniek, ik ga zelfs volgend jaar Creative Technology studeren in Twente.” Het is het tweede jaar dat scholieren een digitale inzending konden indienen voor de BBC and ESU Awards. Deze digitale aanvulling op de BBC and ESU Awards onderstreept de groei in digitale communicatie en heeft tot doel getalenteerde scholieren een modern platform te bieden voor hun creativiteit en ideeën.

De finale werd gepresenteerd door BBC World News presentator Aaron Heslehurst.

“Het was een eer om de finale te mogen presenteren en zoveel talent te aanschouwen. De finalisten hebben veel zelfvertrouwen en vaardigheden in de Engelse taal laten zien en mogen daar terecht trots op zijn. Het is geweldig dat de BBC en het GNE deze awards al 10 jaar ondersteunden en zo een platform bieden dat de volgende generatie helpt hun Engels verder te ontwikkelen. De  toename van het aantal inschrijvingen dit jaar laat zien dat er veel interesse is van zowel studenten als hun leraren vanuit het hele land en ik hoop dat de awards nog vele jaren voortgezet worden.”

Maarten Molenaar van het Rijnlands Lyceum uit Sassenheim was de runner-up in bij de Digital Voice Award.

Over BBC and ESU Awards

De BBC and ESU Awards worden georganiseerd door het Genootschap Nederland-Engeland (GNE) en BBC Worldwide, met support van de English-Speaking Union (ESU).  De BBC and ESU Awards hebben als doelstelling de interesse van scholieren in de Engelse taal te vergroten. Bij de Public Speaking Award geven de scholieren een vijf minuten durende speech over een vooraf bepaald onderwerp en beantwoorden dan drie minuten lang vragen over hun speech. De jury lette vooral op een originele benadering van het onderwerp, de structuur, gebruik van het Engels en de manier waarop de vragen beantwoord werden.  Bij de Young Writers Award en de Digital Voice Award konden de deelnemers op een andere manier hun visie op een van de onderwerpen geven; door middel van opiniestuk van 600 woorden voor een krant of een originele video.

Afbeeldingen
Over BBC World News

BBC Global News bestaat uit BBC World Service, BBC World News television, bbc.com/news (de internationale online nieuwssite van de BBC), BBC Monitoring en BBC Media Action (de internationale organisatie voor ontwikkelingshulp van de BBC).

Wekelijks stemmen internationaal 256 miljoen kijkers af op de internationale nieuwsservices van het bedrijf, waaronder BBC World Service, de televisiezender BBC World News en bbc.com/news.

BBC World News en bbc.com/news, BBC’s commerciële internationale nieuws platforms, zijn eigendom van en worden geëxploiteerd door BBC Global News Ltd. BBC World News is beschikbaar in meer dan 200 landen en gebieden wereldwijd, en meer dan 360 miljoen huishoudens en 1,8 miljoen hotelkamers. De inhoud van het kanaal is ook beschikbaar via 173 cruiseschepen, 53 luchtvaartmaatschappijen en 23 mobiele netwerken. Bbc.com is een van de meest gerespecteerde merken op het internet en de wereldwijde nieuws content op de site biedt up-to-the-minute internationaal nieuws en diepgaande analyses voor pc's, tablets en mobiele apparaten tot 58 miljoen unieke gebruikers per maand.

 

berichten