De zoektocht naar de beste sprekers en schrijvers in het Engels is begonnen

BBC Worldwide, BBC World News en GNE kondigen BBC and ESU Awards 2013 aan

16 JANUARI 2013
Samenvatting
BBC Worldwide, BBC World News en het Genootschap Nederland-Engeland (GNE) laten vandaag weten dat de BBC and ESU (English-Speaking Union) Awards weer van start gaan. Scholieren en studenten in de leeftijd van 16 t/m 20 jaar kunnen zich vanaf nu inschrijven voor de competitie van 2013.

Deze prestigieuze wedstrijd, die sinds 11 jaar wordt ondersteund door BBC Worldwide, zoekt naar Nederlands beste jonge sprekers en schrijvers in het Engels en biedt een uitstekend platform om vaardigheden in de Engelse taal te verbeteren. Vorig jaar deden scholieren van meer dan 90 scholen mee aan de BBC and ESU Awards.

De wedstrijd bestaat uit de Public Speaking Award en de Young Writers Award. Bij de Public Speaking Award geven de scholieren een vijf minuten durende speech over een vooraf bepaald onderwerp en beantwoorden dan drie minuten lang vragen over hun speech. De jury let vooral op een originele benadering van het onderwerp, de structuur, gebruik van het Engels en de manier waarop de vragen beantwoord worden.

Bij de Young Writers Award kunnen de deelnemers door middel van een opiniestuk van 600 woorden voor een krant hun visie op een van de onderwerpen geven.

Registratie
Docenten kunnen op de website www.bbcawards.nl namens hun studenten een opiniestuk of video boodschap inzenden of hen registreren voor de Public Speaking voorrondes waar ze strijden voor een plek
in de kwartfinale. De deadline voor registraties is 1 februari 2013.

Alle studenten van middelbare scholen, HBO en Universiteit tussen de 16-20 jaar mogen zich inschrijven voor deze competitie. Iedere school mag vier kandidaten inschrijven voor de verschillende awards van de BBC and ESU Awards 2013.

Deelnemers kunnen kiezen uit zeven thema’s waarover hun tekst, video of speech moet gaan:
- What does it mean to be happy?
- Should our goals exceed our abilities?
- Can technology save the earth?
- Is globalisation a good development?
- Should advertisers be allowed to target children?
- Should organ donation be made compulsory?
- ESU topic: A house divided against itself cannot stand (Public Speaking Award only)

Scholieren die zich willen inschrijven worden ondersteund door middel van masterclasses die eind januari gegeven worden door ervaren GNE leden. Daarnaast zal Pearson een coaching sessie voor leerkrachten geven begin februari.

Halve finale en finale op 16 april 2013
Na de verschillende regionale voorrondes door het hele land, vinden op dinsdag 16 april 2013 zowel de halve finale als de finale plaats. In de ochtend strijden 16 kandidaten voor een van de 8 plaatsen in de finale van de Public Speaking Award. In de middag strijden de 8 finalisten voor de titel ‘Best Public Speaker 2013’. Tijdens de finale worden ook de winnaars van de Digital Voice Award en Young Writers Award bekend gemaakt.

De winnaar van de Public Speaking Award wordt uitgenodigd om van 13 tot 18 mei 2013 deel te nemen aan de English- Speaking Union International Final for Public Speaking in Londen. De winnaar van de BBC Young Writers Award mag een schrijfcursus van een week volgen in een van de Arvon Foundation centra in het Verenigd Koninkrijk en de winnaar van de Digital Voice Award krijgt een speciale prijs die perfect past bij digitale media.

Organisatie
De competitie wordt georganiseerd onder de verantwoordelijkheid van het Genootschap Nederland-Engeland en BBC Worldwide met ondersteuning van het Ministerie van Onderwijs,Cultuur en Wetenschappen, de Britse Ambassade en British Council.

Ondersteuning:
Andere organisaties die de BBC Awards ondersteunen zijn: Unilever, Pearson Education, British Council, Nationaal Congres Engels, VO-Raad, Europees Platform voor Nederlands Onderwijs, Vereniging Leraren Levende Talen, Arvon (The Foundation for Writing) en mediapartner FunX radio.

Citaten
"“Deze wedstrijd is een prachtige gelegenheid voor jongeren om in het openbaar hun mening te geven over verschillende onderwerpen. Het helpt de deelnemers om hun horizon te verbreden. Veel oud-deelnemers zeggen dat deze wedstrijd hen zeker heeft geholpen om hun zelfvertrouwen en vaardigheden te verbeteren die ze later in hun leven nog goed kunnen gebruiken. De onlangs geïntroduceerde Digital Voice Award is een platform voor de creatieve jongeren in Nederland. De onderwerpen van dit jaar zijn, zoals altijd, zeer gevarieerd en bieden goede ogelijkheden voor creativiteit en geven de kans om meningen te delen en te verdedigen."" Paul Arkwright, de Britse Ambassadeur in Nederland over de awards
"“De BBC and ESU Awards zijn een fantastisch platform voor jonge sprekers en schrijvers om hun kennis en gebruik van de Engelse taal te laten zien. We zijn onder de indruk door de reacties en kwaliteit van de inzendingen en het is dan ook altijd een moeilijke taak om uiteindelijk een winnaar te kiezen. We zijn erg trots op de rol die de BBC Worldwide kanalen spelen bij het inspireren van jonge mensen om hun kennis van de Engelse taal te erbeteren en ik ben blij dat deze wedstrijd ieder jaar weer groter wordt.”" Ian McDonough, SVP and General Manager EMEA,BBC Worldwide Channels
""De Engelse taal wordt wereldwijd steeds vaker esproken. De BBC and ESU Awards geven scholieren de kans om hun talent en zelfvertrouwen in het gebruik van de Engelse taal te laten zien. Omdat we steeds vaker werken in een wereldwijde werkomgeving hopen we dat deze Awards de scholieren stimuleren om verder te leren en persoonlijk verder te groeien."" Richard Porter, Controller of English, Global News
"“De BBC en ESU Awards,die georganiseerd worden in samenwerking met het Genootschap Nederland-Engeland (GNE), zijn eenbelangrijke uitdaging voor scholieren om hun kennis van de Engelse taal te verbeteren. Daarnaast biedt deze wedstrijd hen een kans om hun presentatievaardigheden te ontwikkelen, zij op het podium of schriftelijk. Deze competitie is al jaren een groot succes en groeit nog steeds verder. Dit is duidelijk een bewijs dat de BBC and ESU Awards een positie hebben ingenomen in het Nederlandse voortgezet onderwijs.”" Hans Kräwinkel van het GNE
Afbeeldingen
Over BBC World News

BBC Global News bestaat uit BBC World Service, BBC World News television, bbc.com/news (de internationale online nieuwssite van de BBC), BBC Monitoring en BBC Media Action (de internationale organisatie voor ontwikkelingshulp van de BBC).

Wekelijks stemmen internationaal 256 miljoen kijkers af op de internationale nieuwsservices van het bedrijf, waaronder BBC World Service, de televisiezender BBC World News en bbc.com/news.

BBC World News en bbc.com/news, BBC’s commerciële internationale nieuws platforms, zijn eigendom van en worden geëxploiteerd door BBC Global News Ltd. BBC World News is beschikbaar in meer dan 200 landen en gebieden wereldwijd, en meer dan 360 miljoen huishoudens en 1,8 miljoen hotelkamers. De inhoud van het kanaal is ook beschikbaar via 173 cruiseschepen, 53 luchtvaartmaatschappijen en 23 mobiele netwerken. Bbc.com is een van de meest gerespecteerde merken op het internet en de wereldwijde nieuws content op de site biedt up-to-the-minute internationaal nieuws en diepgaande analyses voor pc's, tablets en mobiele apparaten tot 58 miljoen unieke gebruikers per maand.

 

berichten