Zestien scholieren naar finale BBC and ESU Awards 2013

De zoektocht naar ‘s lands beste sprekers in het Engels!

23 MAART 2013
Samenvatting
Na een spannende kwartfinale zijn de finalisten bekend van BBC and ESU Public Speaking Award 2013. Deze prestigieuze wedstrijd, die dit jaar voor de elfde keer wordt georganiseerd in samenwerking met de BBC, zoekt Nederlands beste sprekers in het Engels. Op het A. Roland Holst College in Hilversum streden 34 scholieren vanuit het hele land voor één van de 16 plekken in de nationale finale.

Op dinsdag 16 april 2013 vinden zowel de halve finale als de finale van de BBC and ESU Public Speaking Award 2013 plaats in de Sir Rufus studio op het Mediapark in Hilversum. In de ochtend strijden 16 kandidaten voor één van de acht plaatsen in de finale. Ze maken in de halve finale kennis met een nieuw aspect van Public Speaking, namelijk het geven van een impromptu speech. Ze krijgen dan een onderwerp en moeten dan daar dan met vijftien minuten voorbereiding een drie minuten durende speech over geven.

In de middag strijden de acht finalisten voor de titel ‘Best Public Speaker 2013’. In de jury van dit jaar zitten onder andere Andrew Murray, directeur British Council en EU, Hans Steketee van het NRC Handelsblad, Ingrid de Beer van het Genootschap Nederland-Engeland en Simon Cottle van BBC Worldwide.

De winnaar van de Public Speaking Award mag naar Londen om van 13 t/m 18 mei deel te nemen aan de English-Speaking Union International Final. Hij of zij neemt het daar op tegen winnaars uit de hele wereld. Alle finalisten krijgen een prijs van Pearson Education Benelux.

De volgende scholieren een plekje in de  halve finale van de BBC and ESU Public Speaking Award bemachtigd:

 • Sjors van Geel, Erasmiaans Gymnasium, Rotterdam
 • Ninette Neuteboom, Wolfert van Borselen Tweetalig, Rotterdam
 • Max Monko, Rotterdam International Secondary School, Rotterdam
 • Rebecca Hersbach, The British School in the Netherlands, Voorschoten
 • Joshua Daley, The British School in the Netherlands, Voorschoten
 • Rachael Kretsch, International School of The Hague, Den Haag
 • Uche Odikanwa, Rijnlands Lyceum Oegstgeest
 • Stefanie Brackenhoff, Stanislas College Westplantsoen, Delft
 • Tom Poppe, Scholengemeenschap Were Di, Valkenswaard
 • Robin Bergmans, Elzendaalcollege, Boxmeer
 • Tomas van den Heuvel, Oelbertgymnasium, Oosterhout
 • Julia van Adrichem, Maaswaal College, Wijchen
 • Jelle van der Zon, Het Rijnlands Lyceum, Sassenheim
 • Noortje Donkervoet, Candea College, Duiven
 • Frederike Brockhoven, Christelijk Lyceum, Zeist
 • Frederik Westbroek, Christelijk Lyceum, Zeist

Hieronder is de informatie over de verschillende winnaars downloaden (zie kopje documents). Beeldmateriaal onder kopje images.

De BBC and ESU Awards worden georganiseerd door het Genootschap Nederland-Engeland (GNE) en BBC Worldwide, met support van de English-Speaking Union (ESU).  De BBC and ESU Awards hebben als doelstelling de interesse van scholieren in de Engelse taal te vergroten. Meer dan 75 scholen uit alle provinciën van Nederland hebben scholieren ingeschreven voor deze competitie.

De wedstrijd bestaat uit twee verschillende categorieën; de Public Speaking Award en de Young Writers Award. Bij de Public Speaking Award geven de scholieren een vijf minuten durende speech over een vooraf bepaald onderwerp en beantwoorden dan drie minuten lang vragen over hun speech.  Bij de Young Writers Award kunnen de deelnemers door middel van opiniestuk van 600 woorden voor een krant hun visie op een van de onderwerpen geven.

De winnaar van de Young Writers Award, geselecteerd door een panel van acht in Nederland werkende Britse journalisten en een oud winnaar, wordt ook tijdens de finale bekend gemaakt. Deze winnaar mag een schrijfcursus van een week volgen in een van de Arvon Foundation centra in het Verenigd Koninkrijk en mag ook meelopen op de redactie van mediapartner nrc.next.

De finale wordt gepresenteerd door BBC World News presentatrice Zeinab Badawi.

“De BBC and ESU Awards is een fantastisch initiatief dat studenten zelfvertrouwen en kennis kan geven die ze de rest van hun leven bij zich dragen. In een wereld waar de Engelse taal een belangrijk onderdeel is van de zakelijke communicatie, is het doel van de BBC Awards talent te voeden en de passie en toewijding die de scholieren voor hun ontwikkeling hebben te ondersteunen. Ik voel me vereerd dat ik dit jaar de finale mag presenteren,” aldus Badawi. 

Over BBC World News

BBC Global News bestaat uit BBC World Service, BBC World News television, bbc.com/news (de internationale online nieuwssite van de BBC), BBC Monitoring en BBC Media Action (de internationale organisatie voor ontwikkelingshulp van de BBC).

Wekelijks stemmen internationaal 256 miljoen kijkers af op de internationale nieuwsservices van het bedrijf, waaronder BBC World Service, de televisiezender BBC World News en bbc.com/news.

BBC World News en bbc.com/news, BBC’s commerciële internationale nieuws platforms, zijn eigendom van en worden geëxploiteerd door BBC Global News Ltd. BBC World News is beschikbaar in meer dan 200 landen en gebieden wereldwijd, en meer dan 360 miljoen huishoudens en 1,8 miljoen hotelkamers. De inhoud van het kanaal is ook beschikbaar via 173 cruiseschepen, 53 luchtvaartmaatschappijen en 23 mobiele netwerken. Bbc.com is een van de meest gerespecteerde merken op het internet en de wereldwijde nieuws content op de site biedt up-to-the-minute internationaal nieuws en diepgaande analyses voor pc's, tablets en mobiele apparaten tot 58 miljoen unieke gebruikers per maand.

 

berichten