Winnaars van de elfde BBC and ESU Awards bekend!

De zoektocht naar ‘s lands beste sprekers in het Engels voltooid.

16 APRIL 2013, HILVERSUM
Samenvatting
Na een spannende finaledag zijn de winnaars bekend van de BBC and ESU Awards. Deze prestigieuze wedstrijd, die sinds 11 jaar wordt ondersteund door BBC Worldwide, zoekt ‘s lands beste sprekers en schrijvers in het Engels en biedt een uitstekend platform om vaardigheden in de Engelse taal te verbeteren. De winnaar van de Public Speaking Award is Frederike Brockhoven van Het Christelijk Lyceum in Zeist en van de Young Writers Award Ben James van het Cartesius Lyceum in Amsterdam.

Meer dan 250 scholieren van ruim 75 verschillende scholen hebben meegedaan aan deze competitie.

De nationale finale, gepresenteerd door BBC World News presentatrice Zeinab Badawi, vond plaats in de Sir Rufus studio op het Mediapark in Hilversum. De wedstrijd bestaat uit de Public Speaking Award en de Young Writers Award. De werd geleid door Andrew Murray, directeur British Council Benelux en EU.

Public Speaking Award
De 17-jarige Frederike Brockhoven van Het Christelijk Lyceum in Zeist heeft gewonnen in de categorie Public Speaking Award en mag zichzelf ‘Best Public Speaker 2013’ noemen. Frederike had als onderwerp ‘Should organ donation be made compulsory’ gekozen en gaf haar speech de titel ‘Opt-in for Opt-out?’.  Volgens de jury gaf Frederike een gepassioneerde speech, die erg natuurlijk overkwam. Ze gebruikte goede feiten en gaf persoonlijke antwoorden op de vragen vanuit het publiek. Frederike zegt: “Ik ben echt een beetje overdonderd, verwachte een andere naam te horen bij de bekendmaking. Kan het nog steeds niet geloven! Ik heb erg veel zin om in mei naar Londen te gaan om daar mee te doen aan de internationale finale.”

Frederike mag in mei Nederland vertegenwoordigen bij de ESU International Public Speaking Competition in Londen en neemt het daar op tegen winnaars uit de hele wereld.

De 16-jarige Uche Odikanwa van Het Rijnlands Lyceum Oegstgeest werd tweede in de categorie Public Speaking Award. Uche ging met haar speech ‘The Melting Pot’s on Fire’ in op de vraag of globalisering een goede ontwikkeling is.

Young Writers Award
Uit meer dan 100 inzendingen zijn door een jury van in Nederland werkende Britse journalisten en een oud winnaar, acht finalisten gekozen. Uiteindelijk is de Young Writer Award 2013 uitgereikt aan de 19-jarige Ben James van het Cartesius Lyceum in Amsterdam. Ben had een opiniestuk ingezonden over hetzelfde onderwerp als Frederike, namelijk of orgaandonatie verplicht moet worden en noemde zijn artikel ‘The Beauty of Death’. Volgens de jury had Ben een sterk en overtuigend opiniestuk geschreven dat vooral inging op emotionele kant van orgaandonatie.

“Ik had niet verwacht dat ik de winnaar zou zijn, maar ben erg blij dat ik heb gewonnen. Ik vind het heel erg leuk om te schrijven. Vorig jaar was ik hoofdredacteur van de schoolkrant.” Aldus Ben.

Ben mag een schrijfcursus van een week volgen in een van de Arvon Foundation centra in het Verenigd Koninkrijk en een dag meelopen op de redactie van nrc.next.

Rosalie Fidder (18 jaar) van het Gymnasium Celeanum uit Zwolle was runner-up bij de Young Writers Award. “Ik had dit niet zien aankomen, was zelfs al verbaasd dat ik bij de 8 finalisten zat. Ik ben door mijn docent getipt om mee te doen aan deze competitie. Ik vind Engels ook een hele leuke taal en denk er ook over om Engels te gaan studeren,” aldus Rosalie. Ook Rosalie mag een dag meelopen op de redactie van nrc.next.

Ook het publiek mocht stemmen op hun favoriete speech en artikel. De Audience Award in de catergorie Public Speaking is gewonnen door Tomas van den Heuvel van het Oelbertgymasium in Oosterhout. In de categorie Young Writers ging Joost Wardenier van het Rijnlands Lyceum in Sassenheim naar huis met de Audience Award.

De finale werd gepresenteerd door BBC World News presentatrice Zeinab Badawi.
“De BBC and ESU Awards is een fantastisch initiatief dat studenten zelfvertrouwen en kennis kan geven die ze de rest van hun leven bij zich dragen. In een wereld waar de Engelse taal een belangrijk onderdeel is van de zakelijke communicatie, is het doel van de BBC Awards talent te voeden en de passie en toewijding die de scholieren voor hun ontwikkeling hebben te ondersteunen. Ik voel me vereerd dat ik dit jaar de finale mag presenteren,” aldus Badawi. 

Over BBC and ESU Awards
De BBC and ESU Awards worden georganiseerd door het Genootschap Nederland-Engeland (GNE) en BBC Worldwide, met support van de English-Speaking Union (ESU).  De BBC and ESU Awards hebben als doelstelling de interesse van scholieren in de Engelse taal te vergroten. Bij de Public Speaking Award geven de scholieren een vijf minuten durende speech over een vooraf bepaald onderwerp en beantwoorden dan drie minuten lang vragen over hun speech. De jury lette vooral op een originele benadering van het onderwerp, de structuur, gebruik van het Engels en de manier waarop de vragen beantwoord werden.  Bij de Young Writers Award konden de deelnemers door middel van opiniestuk van 600 woorden voor een krant hun visie op een van de onderwerpen geven.

Organisatie
De competitie wordt georganiseerd onder de verantwoordelijkheid van het Genootschap Nederland-Engeland en BBC Worldwide met ondersteuning van het Ministerie van  Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, de Britse Ambassade en British Council.

Ondersteuning:
Andere organisaties die de BBC Awards ondersteunen zijn: Unilever, Pearson Education, British Council, Nationaal Congres Engels, VO-Raad, Europees Platform voor Nederlands Onderwijs, Vereniging Leraren Levende Talen, Arvon (The Foundation for Writing) en mediapartners nrc.next en FunX radio.

www.bbcawards.nl

Facebook.com/bbcawardsnl

Twitter.com/bbcawards_nl

Afbeeldingen
Documenten
Over BBC World News

BBC Global News bestaat uit BBC World Service, BBC World News television, bbc.com/news (de internationale online nieuwssite van de BBC), BBC Monitoring en BBC Media Action (de internationale organisatie voor ontwikkelingshulp van de BBC).

Wekelijks stemmen internationaal 256 miljoen kijkers af op de internationale nieuwsservices van het bedrijf, waaronder BBC World Service, de televisiezender BBC World News en bbc.com/news.

BBC World News en bbc.com/news, BBC’s commerciële internationale nieuws platforms, zijn eigendom van en worden geëxploiteerd door BBC Global News Ltd. BBC World News is beschikbaar in meer dan 200 landen en gebieden wereldwijd, en meer dan 360 miljoen huishoudens en 1,8 miljoen hotelkamers. De inhoud van het kanaal is ook beschikbaar via 173 cruiseschepen, 53 luchtvaartmaatschappijen en 23 mobiele netwerken. Bbc.com is een van de meest gerespecteerde merken op het internet en de wereldwijde nieuws content op de site biedt up-to-the-minute internationaal nieuws en diepgaande analyses voor pc's, tablets en mobiele apparaten tot 58 miljoen unieke gebruikers per maand.

 

berichten